Hoofdstad Mauritius

De havenstad Port Louis is de hoofdstad van Mauritius. De stad ligt aan de voet van het Mokagebergte aan de zee en is een belangrijk financieel centrum van Afrika. Hoewel de meeste toeristen op Mauritius meteen doorreizen naar hun hotel of resort en de hoofdstad helemaal niet bezoeken, is dit toch jammer. Port Louis heeft namelijk genoeg te bieden voor een leuke dagtrip.

Smeltkroes

Port Louis is een smeltkroes van culturen en de tegenstellingen in de stad zijn zeer groot. Dit is goed te zien. Van bedelaars tot rijke zakenmannen en van kleine huisjes tot moderne wolkenkrabbers.  Maar ook van de Chinese pagode en de Indo-Tempel tot de moskee Jummah en de typisch Engelse kathedraal van St. James. Aan de vrouwen in de stad zie je ook hoe gevarieerd de bevolking is. Met kleurige vrouwen in een sari ,compleet gesluierde vrouwen, meiden in jeans of zakenvrouwen in een mantelpakje en hoge hakken. Alleen aan het dagelijks leven kan je dus al zien wat voor tegenstellingen er zijn binnen de stad.

Bezienswaardigheden

Een bekende attractie in Port Louis is de overdekte markt. Chinese, Afrikaanse en Indiase handelaren stallen hun waren uit en het is dan ook een prikkelend spektakel vol kleuren en geuren. Je kunt er zo’n beetje alles krijgen; kleding, souvenirs, groenten en fruit maar ook geborduurde tafelkleden en speelgoed.
In de loop van de avond wordt het stil in de stad, behalve in Caudan Waterfront; het hippe winkel- en uitgaanscentrum bij de haven. Wil je graag het authentieke Port Louis zien, wandel dan door de karakteristieke oude wijken en het bruisende Chinatown of doe mee aan een stadswandeling.

Verder is Fort Adelaide indrukwekkend om te zien en zijn er ook een paar interessante musea die een bezoek zeker waard zijn. Het suikermuseum is bijvoorbeeld erg leuk om heen te gaan. Het is eigenlijk een nog werkende suikerfabriek die dagelijks nog vrachtenwagens vol suikerriet verwerkt. Je kunt het hele proces zien en voor de kids is er een spel waarmee ze leren hoe suiker geproduceerd wordt. Lekker om mee naar huis te nemen; rum en suiker! In het National History Museum kun je naast een reconstructie van een dodo ook talloze andere opgezette beesten bewonderen. Ook leer je hier alles over de geschiedenis en natuur van Mauritius.