Weer en klimaat Mauritius

Mauritius heeft een subtropisch zeeklimaat en twee seizoenen; een warme, vochtige zomer (november t/m april) en een gematigde winter (mei t/m oktober). Het land ligt onder een stukje onder de evenaar waardoor de zomer- en winterperiode dus net andersom zijn.

Grote temperatuurverschillen

Kenmerkend voor het weerbeeld op Mauritius zijn de grote temperatuurverschillen tussen de verschillende delen van het eiland.  Het plateau in het binnenland ligt zo’n 600 meter boven de zeespiegel en daar kan het zomaar 5 graden koeler zijn dan in de lager gelegen gebieden. Ook de zuid- en westkust zijn meestal een paar graden koeler dan het drogere en zonnigere noordwesten.

Winter

In het winterseizoen heersen er aangename temperaturen op Mauritius; het kwik stijgt tot tussen de 23 en 25 graden en het regent zelden. Juli en augustus zijn de koelste maanden.

Zomer

De zomer in Mauritius brengt wat hogere temperaturen; meestal net tegen de 30 graden maar soms zijn er uitschieters tot zo’n 35 graden. Het warmst is het tijdens de maand februari. Het zeewater heeft een heerlijke temperatuur van ongeveer 20 graden en dankzij de constante passaatwind krijg je nog wat verkoeling en voelt het weer ergens tussen aangenaam en dragelijk.
Regen

Hoewel er het hele jaar door korte buien kunnen vallen, valt de meeste regen in februari en maart. Er zijn wel grote verschillen in regenval; op jaarbasis is dat op het plateau gemiddeld 1500 mm terwijl in de laaglanden maar 900 mm valt. Even ter vergelijking; in Nederland valt jaarlijks gemiddeld zo’n  825 mm. In september en oktober heb je de minste kans op regen.

Cyclonen

In de periode tussen december en april kan er wel eens een cycloon over het land razen. Je kunt vaak voelen dat er een cycloon in opkomst is omdat het daarvoor drukkend heet en windstil is; de typische stilte voor de storm. Deze cyclonen kunnen best heftig zijn, maar op Mauritius houden ze dat goed in de gaten. Mocht er een cycloon aankomen, dan waarschuwt het weerstation tijdig via de media. Het vliegveld, scholen en winkels gaan dicht. Iedereen gaat snel naar huis, sluit de deuren en ramen en zet de radio aan.