Waar ligt Mauritius?

Mauritius is gelegen in de Indische Oceaan, ten oosten van het Afrikaanse continent en het eiland Madagaskar. Mauritius maakt deel uit van de eilandengroep de Maskarenen. De archipel bestaat uit Mauritius, Rodrigues en het Franse Réunion. Verder zijn de St. Brandon-eilanden en de twee Agalega-eilanden en nog 5 onbewoonde eilanden ook Mauritiaanse grondgebied.

Zuidelijk halfrond

De Maskarenen zijn genoemd naar de Portugese zeevaarder Pedro Mascarenhas, die één van de eerste Europeanen was die de eilandengroep in de 16e eeuw aandeed. De archipel ligt op ongeveer 800 km ten oosten van Madagaskar, op het zuidelijk halfrond, iets boven de Steenbokskeerkring. Hierdoor zijn de seizoenen tegengesteld zijn aan die in Europa; als het bij ons zomer is, is het op Mauritius winter en andersom. In de omliggende wateren liggen vele schitterende koraalriffen die het eiland beschermen tegen sterke stroming en invloed van de zee.

Vulkanische oorsprong

De archipel is van vulkanische oorsprong, maar alleen op het grootste eiland, Réunion, tref je nog een actieve vulkaan. De vulkanische oorsprong van Mauritius dateert van 13 miljoen jaar geleden. De vulkanen zijn slapend en er zijn al 200.000 jaar geen uitbarstingen geweest, hoewel er zo’n 10.000 jaar geleden wel nog lava uitgestroomd is. Overal op het eiland vind je nog wel vulkanische stenen en in het binnenland liggen ook een aantal grote kratermeren.
De toppen van het centralelli plateau bereiken nog hoogten van ruim 500 meter. Het hoogste punt is de Piton de la Rivière Noire (813 m). Vooral de grimmige vormen van de bergen zijn opvallend en er zijn ook angstwekkend diepe ravijnen en imposante watervallen. Verder zijn er diverse rivieren en stroompjes op het eiland waarvan de Grand River South East de langste is met bijna 40 km. Op de tweede plaats komt de Rivière du Poste met 24km. Op sommige plaatsen op het eiland tref je nog de oorspronkelijke begroeiing met tropisch oerwoud.